Tisztelt Cégvezető Úr/Úrhölgy!

 

A kutatás-fejlesztés támogatása mögött az a felismerés áll, hogy a mostani fejlesztések lesznek a gazdaság jövőbeni motorjai. Emiatt támogatja nagy összegekkel a K+F tevékenységeket az Unió pályázatokon keresztül, és emiatt javasolja a tagországoknak az adókedvezményeken keresztüli támogatási formát is.

Magyarországon a társasági, iparűzési adót és az innovációs járulékot lehet ily módon csökkenteni.

 

A kritikus kérdés minden esetben a projekt besorolása, a K+F státusz általában nem egyértelmű a vállalkozásoknál. Gyakran a cég nem is tud róla, hogy a fejlesztés, melyet azért indított hogy a versenytársak, elé kerüljön, megfelel a kritériumoknak, és adókedvezmény alkalmazható rá.

 

Ebben a kérdésben, speciális státuszban van a szoftverfejlesztési tevékenység, tekintettel arra, hogy egy eredetileg is kreatív munkában kell megtalálni a különleges projekteket. Emiatt szoftverfejlesztő cégek ritkán számolnak el ilyen típusú kedvezményt. Emellett azonban a létrejövő szoftver hasznosítása kapcsán további lehetőségek állnak rendelkezésre.

 

Összességében ezek miatt a kedvezmények miatt a szoftverfejlesztési tevékenységben a legalacsonyabbnak kellene lennie ma az átlagos társasági adófizetésnek.

 

Az a tendencia, hogy a kezdeti vélemények ellenére, mely szerint a vállalkozás úgy látja, hogy nála nincs K+F, gyakran kerülnek ilyen tevékenységek és ezen keresztül adómegtakarítás kimutatásra.

Ha a lehetőség fontos és érdekes az Ön számára várom jelentkezését.

 


Összefoglaló a kutatás-fejlesztésre igénybe vehető adókedvezményekről

 

Az Európai Unió iránymutatása szerint a legtöbb országban a kutatás-fejlesztési tevékenységet adókedvezményeken keresztül is támogatják a tagállamok.

A szabályok valamelyest mindenhol eltérnek, de közös pontja a támogatási előírásoknak az, hogy a Frascati-kézikönyv alapján kerül eldöntésre, mely projekt minősíthető kutatás-fejlesztésnek.

A magyar adótörvények is kedvezményekkel támogatják ezeket a típusú fejlesztéseket. A társasági adó alapja és az iparűzési adó alapja csökkenthető a K+F közvetlen költségeivel.

Vagyis a projekt közvetlen költségeinek 12 %-ával csökkenthető a fizetendő adó. Az igénybevétel tényét a bevallásokban külön megjelölt soron szükséges jelezni. A kedvezmény alkalmazásához a szabályozás előzetes bejelentést vagy hivatali minősítést nem ír elő. Nincs formai követelmény a kutatás-fejlesztés dokumentációjára vonatkozóan, ennek ellenére ajánlott a K+F ismérveit megfelelően bemutató dokumentáció elkészítése.

A kutatás-fejlesztés közvetlen költségei között az alábbiak elszámolhatóak:

 

  • bérköltség,
  • eszközök, anyagok költsége,
  • eszközök értékcsökkenése,
  • üzemelési költségek (rezsi),
  • igénybe vett szolgáltatások költsége (alvállalkozói költségek)

 

A kedvezmények igénybevétele akár utólag is lehetséges, 5 adóévre visszamenőleg, abban az esetben is, ha ezek a tevékenységek korábban nem kerültek dokumentálásra.

Sok K+F projekt részben Európai Uniós forrásból finanszírozott, és a pályázati elbírálás során pozitívan kerültek elbírálásra, ennek ellenére az adókban igénybe vehető kedvezmények gyakran nem kerülnek alkalmazásra. A kedvezmény összegét befolyásolja a finanszírozás módja, de a támogatott projektekre is igénybe vehetőek adókedvezmények. A közvetlen költségek köre pályázati támogatási, számviteli elszámolási és adózási szempontból eltérő. Ez gyakran bizonytalanságot okoz a nyilvántartás készítésekor. További kedvezmény igényelhető a felsőoktatással vagy állami kutatóhellyel kötött kutatási együttműködés költségére.

 

Társasági adó: 10 vagy 19%.

Általánosan 10%-al kerül bemutatásra.

Iparűzési adó: 2%

Innovációs járulék: 0,3%. Általánosan eltekintünk e járulékban elérhető csökkentéstől.

 

Együttműködő partnerünk a B-MENTOR Kft

 

 

Ne késlekedjen!

Javaslom, keresse kapcsolattartónkat, és kérjen díjmentes konzultációt.